Какво значи запушен нос?

Ринитът и алергията протичат с остро възпаление на носната кухина. Кръвоносните съдове на носната лигавица се разширяват, което причинява свръхпроизводство на секрети. Това се случва най-вече през зимата (при настинка и синузит) или през пролетта (при сенна хрема).

Хипертоничен разтвор на морската вода - естествен лек за запушен нос

Хипертоничният разтвор е с по-висока концентрация на сол в сравнение с тази на човешките клетки (т.е. > 9 g/l): впръскването му в носа раздвижва и отстранява засъхналите секрети от лигавицата на носа. Това води до отпушване на носа и ограничава възпалителните процеси.
Безопасно и ефективно лечение на запушен нос при хрема, алергичен ринит или синузит. Хипертоничният разтвор може да се използва от бебета и бременни жени.

НАКРАТКО ЗА ОСМОЗАТА

Осмозата представлява естествено преминаване на водата през полупропусклива мембрана от страната с по-висока концентрация към страната с по-ниска концентрация, с цел изравняване на концентрацията на водните молекули от двете страни на преградата.
Тъй като хипертоничният разтвор на натриев хлорид е с по-висока концентрация в сравнение с клетъчната течност, настъпва по естествен начин процесът осмоза, което предизвиква намаляване на отока в носа и втечняване на носния секрет.