Практически съвети за борба с алергиите

Алергията е прекалено силна патологична реакция на имунната система спрямо някои вещества в околната среда, които влизат в контакт с организма. Тези вещества се наричат алергени. Какво точно представляват алергените и как да ги избегнем, за да не влияят негативно на ежедневието ни?

Алергии от акари

Къде се крият акарите?

Акарите са най-разпространеният тип алергени, които се намират в домашния прах. Тези микроскопични паякообразни животни сами по себе си са безобидни – те нито хапят, нито жилят. Алергичните реакции са причинени не от самите тях, а от техните изпражнения.

В един грам прах, намиращ се в килимите или мокета, живеят около 2000 акари. Те обичат топли и влажни места и по този начин намират идеални условия за развитие в матраците и възглавниците. Дори тези, които са синтетични, ако не са обвити със специално покритие, само след няколко години започват да съдържат 2 млн. акари.

Съвети за ограничаване на развитието им

За да се ограничи размножаването на акарите, могат да се използват специално създадени средства за тяхното унищожаване. Все пак мерките за ограничаване на тяхното развитие са от огромно значение, за да се справите успешно:

 • Намаляване на влажността на въздуха в помещенията е ефективен начин за борба с акарите:
  • Измервайте редовно влажността на въздуха – не трябва да надвишава 45%.
  • Проветрявайте помещенията поне два пъти дневно (за повече от четвърт час), дори и през зимата.
  • Температурата в стаите не трябва да надвишава 20°С.
 • Проветрявайте и оправяйте леглото всяка сутрин. По този начин се понижава температурата и влажността в леглото.
 • Периодично подновявайте чаршафите и завивките. След години, всички те (синтетични или не) се превръщат в предпочитано място за развитие на акарите.
 • Изберете синтетично спално бельо. Избягвайте пухени възглавници, както и такива от растителни влакна.
 • Покрийте възглавниците и матраците със специално предназначени калъфи.
 • Избягвайте килими и мокети, както и всички други „гнезда“ за акари: завеси, кожи, сухи цветя, препарирани животни. Спестете си ги най-вече в спалнята.
 • Изберете прахосмукачка със специален филтър, който не връща обратно във въздуха финия прах.

Алергия към домашни жовотни

Домашните животни, с които споделяме едно пространство, са най-често тези, които ни правят компания: куче, котка, също и заек, морско свинче, хамстер или дори пони.

Алергените се намират главно в слюнката, урината, потта и пърхота на животните.

Тези алергени попадат в домашния прах, дрехите, драпериите, килимите, възглавниците, рафтовете и т.н. Заразяването на дрехите с алергени е възможно дори при едно посещение в дома на хора, които отглеждат домашни любимци.

Как да се намали рискът от алергии?

 • Проветрявайте и почиствайте редовно с прахосмукачка пода в цялата къща, под мебелите и леглата и особено там, където най-често се движи и почива домашният любимец: легло, канапе, възглавници.
 • Ако сте били в контакт с животното, не прибирайте в шкафа дрехите, преди да сте ги изчеткали с навлажнена четка.
 • Редовно къпете вашия домашен любимец и често проверявайте козината му. Може да е заразен с акари, други паразити или микроби. При необходимост, обърнете се към вашия ветеринарен лекар.
 • Със сигурност не е лесно да се вземе подобно решение, но за страдащите от алергия към животни, е повече от препоръчително да се откажат от съжителство с домашни любимци. В противен случай, опитайте се поне да държите животното далеч от помещенията, в които спите.