Промивките на носа са изключително важни

Носът е подложен на изпитания през цялата година. През зимата бива атакуван от студа и настинките, през пролетта не го щадят полените. Освен капризите на времето, носът трябва да търпи сухия и замърсен въздух (смог, тютюнев дим и др.) или пък при третиране с медикаменти за лечение на настинки, синузит,  или алергичен ринит, които предизвикват изсъхване на носната лигавица (съдосвиващи средства, кортикостероиди).

Първата защитна мярка, която можем да предприемем е грижата за носа.

Спрей за нос с изотоничен физиологичен разтвор помага като:

  • Улеснява отделянето на носния секрет и попадналите вредни частици.
  • Съдейства за вторична профилактика след инфекции на синусите.
  • Улеснява и подобрява дишането.

В случаите, в които носната лигавица е раздразнена от повтарящи се  хронични заболявания на дихателната система (синузит, астма, алергии … ), вътрешността на носа изсъхва, това води до непрекъснат сърбеж и образуване на корички.  Дишането става болезнено, носната лигавица престава да изпълнява своята защитна функция. Поради тази причина е необходимо, възможно най-бързо да се осигури овлажнавяне и условия за заздравяването й.

НЕОБХОДИМА ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА

Назофарингитът е най-често срещаното инфекциозно заболяване при децата и основна причина за консултация с педиатър .

  • Новородените не знаят как да издухат носа си и в същото време дишат единствено през носа до навършване на шест месеца. Точно затова почистването на носа на бебето е от съществено значение за неговото здраве.
  • Имунната система на децата под 4 годишна възраст не е напълно развита, поради тази причина малките по-често се разболяват от настинки и други вирусни инфекции. Бебе на 2 години може да хване до 10 настинки на година! За щастие, тази тенденция намалява с течение на времето.